< Terugkeer

Publicatie van de resultaten van het verkennende onderzoek “Toegang tot water voor iedereen? Het woord aan de slachtoffers van een schipbreuk”

Geplaatst op: 26/04/2018 - Bijgewerkt: 18/05/2018

Op 26 maart 2018 stelde het Steunpunt in de gebouwen van Doucheflux zijn tentoonstelling “Toegang tot water voor iedereen? Het woord aan de slachtoffers van een schipbreuk” voor. Je kon er foto’s en voorwerpen ontdekken die symbool stonden voor een dagelijks leven zonder water en verhalen horen van schipbreukelingen. Verder werden de resultaten voorgesteld van een verkennend onderzoek dat een jaar had gelopen. Er waren in totaal niet minder dan zestig mensen aanwezig om de getuigenissen te horen van de personen die schuilgaan achter de cijfers, die de ernst tonen van dit fenomeen dat steeds grotere proporties aanneemt.

Tussen 2010 en 2016 is het aantal afsluitingen verachtvoudigd. Parallel daarmee nam ook het aantal afbetalingsplannen dat door Vivaqua werd toegekend gestaag toe. Het gaat momenteel om zo’n 27.000 gezinnen per jaar. Deze cijfers geven echter slechts een gedeeltelijk beeld van de realiteit, omdat 2 op de 3 gezinnen geen waterfactuur hebben en dus buiten de statistieken vallen, terwijl andere te kampen hebben met technische problemen zoals defecte installaties die toe te schrijven zijn aan de staat van de woning en waarover geen precieze cijfers beschikbaar zijn.

Een jaar lang is het Steunpunt, in samenwerking met maatschappelijk werkers van OCMW’s en verenigingen, de mensen gaan opzoeken die slechts moeilijk toegang hebben tot water. Deze bevoorrechte getuigen stemden ermee in om hun verhaal te vertellen, hun reis te beschrijven en te praten over de gevolgen voor hun dagelijks leven, de hefbomen waarop ze een beroep hebben gedaan en de mate waarin hun inspanningen vruchten hebben afgeworpen. Daarnaast hebben ze aanbevelingen gedaan om het systeem voor toegang tot water te verbeteren.

Naast een analyse en een publicatie van de resultaten, werden op basis van deze verhalen portretten gecreëerd zodat iedereen de complexiteit en veelzijdigheid van deze weinig benijdenswaardige realiteit leert kennen. Van deze getuigenissen werd een volledige publicatie gemaakt, die op eenvoudige vraag op papier verkrijgbaar is via het Steunpunt (socialenergie@fdss.be) ofals digitale versie die je hier kunt downloaden.

Conclusies van het onderzoek van het Steunpunt

Ontdek hier het boekje met portretten van de tentoonstelling

De hele tentoonstelling (foto’s, symbolische voorwerpen en audio-versie) kan samen met een presentatie van de resultaten worden georganiseerd bij een dienst of instelling die daarvoor een aanvraag indient bij het Steunpunt.


De beschikbare artikels over het evenement van 26 maart :

https://www.rtbf.be/info/regions/detail_vivre-sans-eau-chez-soi-une-realite-pour-un-nombre-croissant-de-bruxellois?id=9877385

http://www.cbcs.be/Acces-a-l-eau-un-droit-pour-tous-Paroles-de-naufrages

De Koning Boudewijnstichting heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de stand van zaken inzake waterarmoede in België :

https://www.kbs-frb.be/fr/Activities/Publications/2018/20180411NT1