Investeringssteun

Geplaatst op: 25/05/2016 - Bijgewerkt: 26/09/2016

Het energieverbruik van een gezin wordt in aanzienlijke mate bepaald door de kwaliteit van de woning en de installaties en toestellen die zich erin bevinden. Een verbetering van deze kwaliteit is dus niet enkel goed voor het milieu, maar dient ook een belangrijke sociale functie. Helaas zijn dergelijke verbeteringen vaak geen optie voor kansarme gebruikers, gezien hun lage inkomen en het feit dat ze hun woning meestal huren.

Er bestaat een reeks openbare initiatieven die mensen willen helpen bij het doen van energiebesparende investeringen. Sommige zijn specifiek bestemd voor of afgestemd op gezinnen met een laag inkomen.

Voorbeeld:

  • Met de Brusselse Groene Lening tegen 0% kunnen bepaalde investeringen zonder rente worden gefinancierd.
  • Het bedrag van de renovatiepremies en de Brusselse Energiepremies varieert naargelang het inkomen van de aanvrager.
  • De belastingverlaging voor energiebesparende investeringen wordt een belastingkrediet voor mensen die weinig of geen belastingen betalen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bieden de Energiehuizen een gepersonaliseerde en gratis begeleiding aan Brusselse gezinnen die willen investeren en hun energiefactuur willen verlagen. Voor gedetailleerde informatie over mogelijke steun bij investeringen en een eventuele begeleiding kunt u contact opnemen met de Energiehuizen.