Over ons

Geplaatst op: 25/05/2016 - Bijgewerkt: 02/02/2023

Steunpunt SocialEnergie : wie zijn wij ?

Het Steunpunt SocialEnergie is een gewestelijke dienst die eerstelijnswerkers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt en opleidingen aanbiedt op het gebied van water- en energiearmoede.

Wegens wettelijke verplichtingen maar ook door het alsmaar toenemende aantal hulpaanvragen zijn eerstelijnswerkers steeds meer betrokken bij het recht op, de toegang tot en het beheer van energie en water voor hun begunstigden.

Gezien de omvang en de complexiteit van deze materie beschikken de eerstelijnswerkers echter over niet bijster veel hulpmiddelen. Het is dan ook essentieel om hen van de nodige hulpmiddelen te voorzien voor een volledigere, relevantere en efficiëntere opvolging van energie en water.

De FdSS-FBMD wil op dit vlak ondersteuning bieden via het project Steunpunt SocialEnergie.
Het werd in januari 2011 opgericht met de steun van Leefmilieu Brussel en de Brusselse minister van Energie. Het Steunpunt SocialEnergie houdt zich voornamelijk bezig met Brusselse en in mindere mate ook federale aangelegenheden. Mensen die geïnteresseerd zijn in Waalse aangelegenheden kunnen contact opnemen met Energie Info Wallonie.

Onze visie

Toegang tot energie en water is een basisbehoefte en een grondrecht dat voor iedereen gegarandeerd moet worden, om een waardig bestaan te kunnen leiden.

Als dit recht in het gedrang komt, bijvoorbeeld door betalingsproblemen, een zware administratieve last of technische problemen, wordt energie een vector van verarming (koude en vochtige woning, schulden, verlies van controle over het eigen leven …).

Onze missie

Het Steunpunt SocialEnergie ondersteunt eerstelijnswerkers in Brussel bij socio-energetische en socio-hydrologische kwesties van alle aard : sociaal, administratief, juridisch, gedragsmatig of anderszins.

Om deze missie te volbrengen, bieden wij verschillende diensten aan, zoals de website www.socialenergie.be, gratis training en persoonlijke coaching.

Onze middelen

Het personeel van het Steunpunt SocialEnergie bestaat uit twee juristen, een strategisch medewerker, een communicatiemedewerker, een grafisch ontwerper en vijf energiecoaches met ruime ervaring op het vlak van energie.

SocialEnergie is een project van de vzw Federatie van de Maatschappelijke Diensten (www.fdss.be), met de steun van Leefmilieu Brussel en de Brusselse minister van Energie.

Onze partners