Vochtigheidsgraad en schimmels

Mis à jour le : 26/09/2016

Wat is vochtigheid?

De omgevingslucht bevat altijd een zekere hoeveelheid waterdamp. Een zekere vochtigheid is dus normaal. Gewoonlijk merkt men deze vochtigheid niet en is ze ook niet zichtbaar. In woningen is de waterdamp die de basis vormt van de vochtigheid afkomstig van de menselijke ademhaling en van de dagelijkse activiteiten: koken, een douche nemen, enz. Ook dieren en planten die in de woning aanwezig zijn, creëren waterdamp.

Wanneer waterdamp condenseert, gaat hij zich concentreren op de koudste oppervlakken (ramen, warmtebruggen, niet-geïsoleerde muren, enz): hij wordt opnieuw vloeibaar en zet zich in de vorm van een wasem af op deze oppervlakken. De maximale hoeveelheid vochtigheid die de lucht kan bevatten, hangt af van zijn temperatuur. De lucht condenseert zelfs wanneer hij niet helemaal verzadigd is.

De Huisvestingsmaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft meer gedetailleerde en pedagogische uitleg over condensatie. Deze informatie vindt u hier.

Wat gebeurt er bij een te hoge vochtigheid?

Als de vochtigheid te hoog is, kan er schimmel (zwammen) ontstaan omdat de omgevingslucht altijd verschillende kiemen, zogenaamde sporen, bevat die door contact met water veranderen in schimmels. Hoe kouder de muren of delen van de muren zijn, hoe meer dit de vorming van schimmels in de hand zal werken. Diezelfde omstandigheden werken ook de ontwikkeling van mijtachtigen (microscopische spinnen) en andere parasieten in de hand.

humidite

Welke gevolgen heeft een te hoge vochtigheid voor de gezondheid?

De aanwezigheid van schimmels ligt aan de basis van ademhalingsproblemen (chronische bronchitis, astma, enz.) en allergieën, in het bijzonder bij kinderen en ouderen.

Hoe kunnen schimmels en een te hoge vochtigheid worden bestreden?

Als er schimmels worden vastgesteld, moet snel worden opgetreden. Er kunnen bovendien diverse preventieve maatregelen worden getroffen om het ontstaan van schimmels te voorkomen.

1. Dringende actie

Wanneer er schimmelvlekken worden vastgesteld, moeten die zo snel mogelijk worden verwijderd. Draag handschoenen, een gezichtsmasker en gebruik als bestrijdingsmiddel bleekwater of een reinigingsmiddel, in een verhouding van 1/5 opgelost in water. Breng dit middel voorzichtig aan op de schimmelsporen en wacht vervolgens twintig minuten alvorens af te spoelen met schoon water. Vergeet niet om de betrokken ruimte voor en na deze handeling goed te verluchten.

Een beroep doen op specialisten:
1. Als de vlekken een oppervlak bestrijken van meer dan 3 m² is het gezondheidsrisico zo groot dat er een gespecialiseerde firma moet worden ingeroepen. U kunt een dergelijke firma vinden via een zoekmotor op het internet of via de Gouden Gids (rubriek “Vochtbestrijding”).

2. In sommige gevallen vindt de vochtigheid die de schimmels veroorzaakt haar oorsprong in de structuur van het gebouw zelf. In dat geval is de eigenaar verantwoordelijk. Meer informatie daarover vindt u hier.

2. Preventieve maatregelen

VentDe allerbelangrijkste preventieve maatregel is verluchting. Het is aanbevolen om alle ruimten minstens tweemaal per dag gedurende een periode van 10 minuten tot een halfuur te verluchten. Om te voorkomen dat de muren te veel afkoelen, is het in de winter beter om minder lang, maar vaker te verluchten. Zet tijdens het verluchten wel de verwarming uit.

Daarnaast zijn er een aantal kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat de vochtigheid beperkt wordt:

  • tijdens het koken de ramen van de keuken openen, indien mogelijk de hele tijd, zelfs wanneer er een afzuigkap is
  • de potten tijdens het koken de hele tijd dicht houden (wat bovendien ook goed is voor de energiefactuur)
  • indien mogelijk het badkamerraam openen nadat je een douche of bad hebt genomen
  • de was zo goed mogelijk uitwringen alvorens hem te drogen, bij voorkeur buiten of in een open en goed verluchte ruimte; de ramen openen wanneer er veel gasten in de woning zijn

Meer informatie is te vinden in een brochure van het BIM, die hier kan worden gedownload.

Om het risico op schimmels te verminderen, is het niet enkel belangrijk om goed te verluchten. De woning moet ook correct worden verwarmd, aangezien warme lucht meer vocht kan absorberen dan koude lucht. Tot slot wordt aangeraden om tussen de meubels en de muren een afstand van minstens 5 cm te voorzien om een goede circulatie van de warme lucht mogelijk te maken.

Gevaar van oliekachels
Oliekachels produceren waterdamp die rechtstreeks terechtkomt in de ruimte waar deze kachels zich bevinden. Het beste is om deze kachels zoveel mogelijk te vermijden.

Schimmel en verantwoordelijkheid
In sommige gevallen vindt de vochtigheid die de schimmels veroorzaakt haar oorsprong in de structuur van het gebouw zelf. In dat geval is de eigenaar verantwoordelijk. Meer informatie over de verdeling van de verplichtingen tussen de huurder en de eigenaar vindt u hier.