Het verband tussen huisvesting en gezondheid

Mis à jour le : 05/09/2016

De fysieke en mentale gezondheid van iemand hangt af van vele factoren, waaronder de kwaliteit van de woning, die hierbij van groot belang is. Een kwalitatieve en goed onderhouden woning (onderhouden als goede huisvader) – correct verwarmd, schoon, goed verlucht, met goed onderhouden verbrandingstoestellen, enz. – is belangrijk voor de (goede) gezondheid van mensen.

Slechte woonomstandigheden (verval, koude, donker, enz.) zijn concrete materiële tekenen die de betrokkenen elke dag weer kunnen wijzen op de precaire toestand van hun eigen sociale situatie. Op die manier kunnen ze ook het gevoel van mislukking versterken en, voor sommigen, een aantasting vormen van hun eigen waardigheid en zelfrespect. Een woning in slechte staat kan dus psychisch wegen op iemand en zelfs diens mentale gezondheid aantasten. Er is tegenwoordig ook bewijs dat wonen in een omgeving met onvoldoende licht depressies in de hand werkt.

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de twee vaakst voorkomende problemen inzake huisvesting: vocht en CO. Wanneer deze problemen niet grondig worden aangepakt, kunnen ze een ernstige weerslag hebben op de gezondheid van de bewoners.