< Terugkeer

Een terugblik op de Brusselse dag van actoren uit de sociale, de energie- en de watersector.

Geplaatst op: 24/09/2019 - Bijgewerkt: 24/10/2019

Op 19 september organiseerde het Waakzaamheidsnetwerk de eerste Brusselse dag van de actoren uit de sociale, de energie- en de watersector. Omdat het klimaat niet meer weg te denken is uit het publieke debat, lag het voor de hand dat als thema voor deze eerste editie werd gekozen voor de energietransitie. En hoewel het belang van het klimaat nauwelijks kan worden overschat, was het belangrijk om ook de sociale dimensie een prominente plaats te geven. Het is namelijk ondenkbaar dat de energietransitie ten koste zou gaan van bevolkingsgroepen die het al moeilijk hebben1.

De discussie over dit onderwerp werd gestimuleerd door verschillende activiteiten. De bijeenkomst werd geopend door Grégoire Wallenborn, professor aan de Université Libre de Bruxelles, die een analyse van de energietransitie, de kenmerken en de perspectieven ervan presenteerde om een theoretisch kader te scheppen voor de rest van de dag. Vervolgens werd er een rondetafelgesprek georganiseerd waarbij diverse stakeholders uit de Brusselse sociale en energiesector hun visie op dit thema konden geven en van gedachten konden wisselen over de pistes die in de toekomst zouden kunnen worden bewandeld. Zo leerden we hoe netwerkbeheerder Sibelga, de Federatie van OCMW’s, maar ook het Netwerk Wonen en InforGasElek denken over de energietransitie. Het publiek kon deelnemen aan het debat door vragen te stellen aan de deelnemers.

Na de middagpauze konden de deelnemers dieper op specifieke aspecten van de energietransitie ingaan via workshops: collectieve acties, netwerken voor zelfverbruik, energiezuinige gebouwen… Er was ook een ruimte ingericht waar verenigingen die dat wensten een stand konden opstellen en het publiek informeren over hun activiteiten.

Tot slot gaven Leefmilieu Brussel en de nieuwe minister van Energie en Klimaat, die eveneens bevoegd is voor Gezondheid en Sociale Integratie, Alain Maron, een voorstelling van de strategie om de milieu-impact van bestaande gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen 2030 en 2050 te beperken, en van de roadmap die de nieuwe Brusselse regering wil volgen.

Tijdens een afsluitende drink konden de aanwezigen ook nog op een meer informele manier met elkaar van gedachten wisselen. Het Waakzaamheidsnetwerk was erg tevreden over het succes van deze dag en hoopt dat het een positieve en vruchtbare dynamiek heeft kunnen creëren ten aanzien van de energietransitie die ons wacht.

Hieronder vind je de presentaties die we al hebben. De andere zullen we toevoegen zodra we ze ontvangen.

Présentation Bruxelles Environnement – Stratégie de réduction de l’impact environnemental du bâti existant en Région de Bruxelles-Capitale aux horizons 2030-2050

Présentation Grégoire Wallenborn – La transition énergétique sera politique et sociale ou ne sera pas

Synthèse Régionale Rapport CPAS 2018 – Bruxelles Environnement

Stands

Leefmilieu Brussel workshop : OCMW energie missie

Afsluitende voordracht door de Minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Energie, Alain Maron

[1] U vindt hier een carte blanche van de vzw Fédération des Services Sociaux over dit onderwerp.