< Terugkeer

Iedereen toegang tot water garanderen: het werk gaat door!

Geplaatst op: 11/02/2019 - Bijgewerkt: 05/03/2019

We hebben het hier al meerdere keren gehad over het werk dat we leveren op het vlak van toegang tot water. En ook het Brussels Parlement heeft zich onlangs over de kwestie gebogen. Het leek ons dan ook relevant om de balans op te maken van de stand van zaken in dit dossier en de huidige problemen.

Zo’n twee jaar geleden hebben we een themadag georganiseerd waarbij we hebben getracht de verschillende problemen inzake toegang tot water in kaart te brengen. Uit dit evenement is ook een publicatie voortgekomen: “Waterarmoede: een storm in een glas water?.

Deze themadag werd gevolgd door een verkennend onderzoek dat ons in staat stelde om na te gaan wat de oorzaken en gevolgen van niet-toegang tot water zijn, welke maatregelen er genomen kunnen worden en welke diensten er moeten worden ingeschakeld, en welke aanbevelingen uit eerste hand er kunnen worden geformuleerd.  De resultaten hiervan werden gepresenteerd in de vorm van een fototentoonstelling met getuigenissen. Deze tentoonstelling was meermaals te gast binnen verenigingen en OCMWs, op evenementen en heel onlangs nog in het Brussels Parlement.

Met alle verzamelde gegevens in de hand hebben we dan deelgenomen aan een werkgroep over waterarmoede die werd georganiseerd door het kabinet van minister Fremault en Vivaqua. De resultaten van deze groep werden eind 2018 voorgesteld in het Brussels Parlement. Na de presentatie van het rapport hebben de parlementariërs de wens uitgesproken om verschillende partijen te horen: een vrederechter, het Steunpunt tot bestrijding van armoede en sociale uitsluiting, de Federatie van Brusselse OCMWs, een onderzoeksteam van de ULB, Infor Gas Elek, het Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling, Vivaqua en het Steunpunt SocialEnergie.

De problematiek van de waterarmoede krijgt dus al twee jaar heel wat aandacht en er is al wat vooruitgang geboekt; zo zal er een ombudsman voor water komen, wordt overgestapt op maandelijkse facturen (helaas enkel in digitale vorm) en komt er meer flexibiliteit in de onderhandeling over afbetalingsplannen bij Vivaqua.

Toch hopen we dat het Parlement na de hoorzittingen nog andere maatregelen zal nemen en dat het overleg met de actoren in het veld zal worden voortgezet. We hebben de aanbevelingen die werden opgesteld in samenwerking met het Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling en die werden gepresenteerd tijdens de hoorzittingen overigens gebundeld in een document dat naar de verschillende parlementsleden werd gestuurd.

Dit artikel biedt ons ook de gelegenheid om nogmaals alle mensen te bedanken die aan al dit werk hebben deelgenomen, zij het via onderzoek, via de tentoonstelling “Het woord aan de slachtoffers van een schipbreuk” of via elke mogelijke andere inbreng: heel hartelijk bedankt!