< Terugkeer

Interview met Luc Hujoel, voormalig directeur van Sibelga

Geplaatst op: 19/06/2019 - Bijgewerkt: 11/07/2019

Interview(Fr) met Luc Hujoel (voormalig directeur van Sibelga), getiteld “Certains profiteront de la libéralisation, d’autres y perdront”, Revue Ensemble nr. 97, september 2018, pp. 64-70, http://www.asbl-csce.be/journal/Ensemble98energie64

Het Collectif Solidarité Contre l’Exclusion vroeg in dit artikel aan Luc Hujoel hoe hij aankijkt tegen de huidige veranderingen op de aardgas- en elektriciteitsmarkt, met name “Het risico op toenemende polarisatie tussen rijke en arme consumenten ten gevolge van de invoering van de slimme meters, het onvermogen van de geliberaliseerde markt om voldoende elektriciteit te leveren, het feit dat het specifiek sociaal tarief dreigt te verdwijnen door het nieuwe ontwerp van Europese richtlijn over de elektriciteitsmarkt. Het resultaat is een buitengewoon interview dat zowel interessant is om te begrijpen hoe een overheidsbedrijf dat bijna tweeduizend mensen in dienst heeft werkt en welke uitdagingen het het hoofd moet bieden, als om te zien hoe de organisatie van de energielevering aan gezinnen evolueert” (p. 64 van het artikel).

Hieronder volgt een fragment van het interview met Luc Hujoel, maar we raden jullie ten zeerste aan om het volledige gesprek te lezen:

In heel wat landen verschuift het maatschappelijke debat over de effecten van het energiebeleid van de vraag naar de verdeling en herverdeling van de inkomsten naar die van de verwachtingen van een specifieke groep zogenaamd “actieve” consumenten. Het beeld van deze “moderne” consumenten, lijkt de idee te wekken dat ze representatief zouden zijn voor alle consumenten, wat niet het geval is. Tegelijk wordt er een behoorlijk geïdealiseerd beeld verspreid van de effecten van de concurrentie en de openheid van de markt. In die context zal professor Ernst worden uitgenodigd voor de televisie, niet u. Hiermee is alles gezegd… Twintig jaar geleden konden we in het Controlecomité voor de Elektriciteit en het Gas echt vragen stellen over sociale gelijkheid en beslissen om de kleine consument te helpen. Tegenwoordig is dat niet langer het dominante discours. En in de context van de slimme meters dreigt de polarisatie tussen consumenten die voordeel halen uit de liberalisering en de rest in de toekomst nog groter te worden. Ze zal echter worden vertaald in termen van “actieve” consumenten en “inactieve” consumenten; we zullen het niet meer hebben over “rijke” consumenten en “arme” consumenten. Dat is niet helemaal hetzelfde, maar er is wel een gedeeltelijke overlapping. In die context dreigen vragen over evenwicht en verdeling van de inkomsten ondergesneeuwd te raken

Dit interview roept ook herinneringen op aan de studiedag rond de liberalisering van de energiemarkt die we op 30 november 2017 hebben georganiseerd in samenwerking met het RWADE en het CSCE en waarvan u het verslag hier kan vinden.