< Terugkeer

Uitbreiding van het statuut van begunstigde van het sociaal tarief: een goede maatregel… die ook na de crisis behouden moet blijven

Geplaatst op: 17/12/2020 - Bijgewerkt: 01/04/2021

In het licht van de gezondheidscrisis en de gevolgen ervan heeft de federale regering beslist om de toegang tot het sociale tarief voor energie gedurende bijna een jaar uit te breiden tot de begunstigden van de verhoogde tegemoetkoming (RVV).

Ter herinnering: het sociaal tarief voor energie is een voordelig tarief (berekend op basis van het laagste tarief op de markt) dat wordt toegekend aan bepaalde categorieën consumenten die als kwetsbaar worden beschouwd (mensen die een leefloon ontvangen, personen met een handicap, begunstigden van het GIB…). Dankzij deze nieuwe maatregel wordt de toekenning van tarief uitgebreid tot personen die genieten van de verhoogde tegemoetkoming, die op haar beurt zelf wordt toegekend op grond van een statuut of op basis van het inkomen. De uitbreiding naar dit nieuwe publiek, die werd voorgesteld als een steunmaatregel in de context van de covidcrisis, is tijdelijk en loopt van 1 februari tot 31 december 2021. Alle details van de maatregel en de uitvoering ervan, vind je hier.

Het sociaal tarief is een essentieel mechanisme in de bescherming van de consument en de strijd tegen energiearmoede. De prijs van de energie vormt namelijk één van de drie erkende oorzaken van energiearmoede. Door het aandeel van de energiefactuur in het budget van een gezin te verkleinen, werkt het sociaal tarief als preventieve maatregel in deze problematiek. Omdat het hier om een automatische maatregel gaat, wordt ook het probleem van de non take-up omzeild, wat bijzonder relevant is in het licht van de impact van de covidcrisis, die de toegang tot rechten en ondersteuning nog bemoeilijkt.

We zijn dan ook zeer opgetogen over het idee dat dit systeem ook in de nasleep van de covidcrisis kan worden ingeroepen door de federale overheid en rekening houdt met het RVV-statuut, dat een op het inkomen gebaseerd criterium omvat, terwijl het sociale tarief tot op heden werd toegekend aan categorieën van begunstigden zonder dat er één enkel criterium in aanmerking werd genomen dat verband houdt met het inkomen. Dit is een grote stap voorwaarts waardoor bepaalde categorieën mensen (weduwen, gepensioneerden, eenoudergezinnen, enz.) met een laag inkomen (iets minder dan € 20.000, met een vermeerdering per persoon ten laste)1 toegang krijgen tot dit tarief.

Op dit moment ondersteunt het sociaal tarief 450.000 personen voor elektriciteit en 275.000 voor gas. Met de nieuwe maatregel zou het aantal begunstigden met bijna 447.000 personen toenemen.

Tot slot willen we nog dit meegeven: hoewel het sociaal tarief het meest voordelige op de markt is, heeft de CREG laten weten dat het tarief ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020 met 10% zal stijgen voor elektriciteit en met 15% voor aardgas. Om te weten wat het huidige tarief is, kan je terecht op deze pagina.

[1] Meer details vind je hier: https://www.inami.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/financiele-toegankelijkheid/Paginas/verhoogde-tegemoetkoming-grensbedragen-inkomsten.aspx .