Vergelijken met een referentieverbruik

Mis à jour le : 14/02/2019

Het kan soms moeilijk zijn om een te hoog of een te laag energieverbruik in een gezin op het spoor te komen. Om te bepalen of het energieverbruik van een gezin “in het gemiddelde” lijkt, is het nuttig om het reële verbruik van dat gezin te vergelijken met het gemiddelde verbruik van een gezin dat in vergelijkbare omstandigheden leeft.

Daarvoor kunnen twee methodes, die hieronder worden toegelicht, worden gebruikt:

  • Het reële verbruik van het gezin vergelijken met een “referentieverbruik”
  • Een gedetailleerde energiecheck-up uitvoeren per verbruikspost

1. Referentieverbruik

Gebruik de onderstaande berekeningsmodule om het referentieverbruik van een gezin te kennen.

De verkregen resultaten geven, in functie van de kenmerken van het gezin en van de woning, een gemiddeld verbruik voor water, aardgas en elektriciteit.

De cijfers moeten wel met enige omzichtigheid worden gebruikt en geïnterpreteerd. D energiebehoeften kunnen namelijk aanzienlijk verschillen in functie van specifieke factoren zoals de gezinssamenstelling, de kwaliteit van de isolatie van de woning, de energiebronnen die worden gebruikt voor de verwarming, het warm water, de keuken, enz.

* Traditionele oppervlaktes: Studio = 30 m²; Appartement met 1 slaapkamer = 45 m²; Appartement met 2 slaapkamers = 75 m²; Appartement met 3 slaapkamers = 110 m²

** Type woning: Niet gerenoveerd: niet gerenoveerde oude woning (bijv.: enkele beglazing, geen dakisolatie, tocht,…); Licht gerenoveerd: gedeeltelijk gerenoveerde oude woning (bijv.: dubbele beglazing maar geen dakisolatie of omgekeerd); Gerenoveerd: correct gerenoveerde oude woning (bijv.: overal dubbele beglazing, geïsoleerd dak, geïsoleerde muren,…); Recent: woning die na 2005 werd gebouwd.

Raadpleeg ook de praktische fiche over het referentieverbruik. Op basis van de kenmerken van het gezin en van de woning geeft deze fiche een gemiddeld verbruik voor water, aardgas en elektriciteit.

 

2. Een check-up uitvoeren

Om de geschatte waarden van het referentieverbruik te verfijnen, kan het nuttig zijn om een “energiecheck-up” uit te voeren. Via een dergelijke check-up wordt het energieverbruik, post per post (verwarming, basisverbruik elektriciteit, keuken, enz…) geraamd. Als op deze manier een volledig overzicht is gemaakt, kan het worden vergeleken met het reële verbruik van het gezin.

Het Brussels Energieagentschap (ABEA) heeft een model voor een energiecheck-up ontwikkeld, dat is gepubliceerd door Leefmilieu Brussel. U vindt het document hier.