Facturen

Prijssamenstelling

Mis à jour le : 17/09/2024

De elektriciteit- en aardgasfacturen bestaan uit meerdere financiële posten die samen de definitieve energieprijs bepalen die door de klant wordt betaald. Het gefactureerde bedrag vergoedt de verschillende spelers die actief zijn op de energiemarkt:

  • de energieleveranciers,
  • de netbeheerders (transport en distributie),
  • de producenten
  • de overheid

De prijs van de elektriciteit en het aardgas wordt dus slechts gedeeltelijk door de leverancier bepaald. Hij centraliseert wel via de factuur de verschillende heffingen en verdeelt ze daarna onder de andere spelers.

De verschillende posten die worden gefactureerd, zijn:

  • de prijs van de verbruikte energie (voor de leverancier en de producent)

  • de kosten voor het transport en de distributie van het aardgas en de elektriciteit (voor de netbeheerders)
  • de bijdragen en belastingen (voor de overheid)

Elke post stemt overeen met een percentage van het totaalbedrag van de factuur.

Alle hieronder vermelde percentages zijn slechts een benadering en worden enkel bij wijze van voorbeeld gegeven. In feite zijn de vermelde kosten onderhevig aan reglementaire variaties (regeringsmaatregelen, marktprijs, enz.) of contractuele variaties (gekozen tariefformule).

Het gefactureerde bedrag is een functie van meerdere parameters: het type contract dat werd afgesloten (tariefformule), de hoeveelheid verbruikte energie en het type meter.

Prijs van de verbruikte energie

De prijs van de verbruikte energie wordt vrij bepaald door de leverancier. Het is op het niveau van deze post dat de verschillende leveranciers concurreren op de geliberaliseerde markt.

Het door de leverancier bepaalde tarief, dat varieert naargelang het gekozen contracttype, omvat:

  • het abonnement (jaarlijkse vaste bijdrage in euro/jaar)
  • en een prijs per verbruikte kilowatt/uur (kWh).

De door de leverancier bepaalde prijs voor de verbruikte energie vertegenwoordigt ongeveer 64% van de elektriciteitsfactuur en 77,2% van de gasfactuur. (Bron: Sibelga) 

Netbeheerkosten: de transport- en distributiekosten

Deze elementen vertegenwoordigen ongeveer 25% van de elektriciteitsfactuur en 15% van de gasfactuur. Ze dekken de kosten voor het transport en de distributie van de energie en worden bepaald door de transmissie- en distributienetbeheerders, onder toezicht van de CREG en Brugel. 

Elektriciteit

Voor elektriciteit worden de transport- en distributiekosten opgesplitst in twee categorieën. 

  • De transportkosten maken 3% van de factuur uit: transmissienetbeheerder Elia rekent een prijs per kWh aan voor het transport van de elektriciteit van de productiesites naar de lokale distributienetten (Sibelga in het Brusselse Gewest). 
  • De distributiekosten maken 22% van de factuur uit: de distributienetbeheerder, Sibelga, rekent een prijs per kWh aan voor het gebruik en onderhoud van de infrastructuur van het lokale transmissienetwerk tot aan de elektriciteitsmeter van de consument. In die prijs is ook de jaarlijkse meteropname inbegrepen. 

Gas

Voor gas bedragen de transportkosten 1,3% van de factuur. Daarmee worden de kosten van Fluxys (de transportbeheerder) gedekt. 

 De distributiekosten gefactureerd door Sibelga maken 13,7% van de factuur uit. In die prijs is ook de jaarlijkse meteropname inbegrepen. 

Bijdragen en belastingen

Bijdragen en belastingen vertegenwoordigen 7% van de gasfactuur en 9% van de elektriciteitsfactuur. Deze kosten omvatten: 

  • de btw, die 6% bedraagt voor zowel gas als elektriciteit. De btw is van toepassing op alle factuurposten, inclusief federale en gewestelijke heffingen, behalve op de toeslagpost beschermde klanten op de gasfactuur; 
  • federale accijnzen op energie, met inbegrip van:  
  • de bijdrage op de energie; 
  • de federale accijns van toepassing vanaf 1 januari 2022 ter vervanging van de bijdragen voor de federale openbaredienstopdrachten en de federale bijdrage; 
  • andere gewestelijke heffingen ter financiering van openbaredienstopdrachten en retributies voor het gebruik van het publieke domein. 

De bijdragen worden geheven door de federale overheid en het Brusselse Gewest om sociale, milieubeschermende of marktregulerende maatregelen te financieren.