< Terugkeer

Federale wet “houdende diverse bepalingen inzake energie”

Geplaatst op: 12/04/2022 - Bijgewerkt: 07/07/2022

De wet van 28 februari 2022 houdende diverse bepalingen inzake energie bevat een reeks maatregelen die eind 2021 door de federale regering werden aangekondigd om het hoofd te bieden aan de torenhoge energieprijzen.

Het gaat onder meer om de volgende ingrepen :

  • De uitbreiding van het sociaal tarief naar begunstigden van het RVV-statuut wordt verlengd tot 1 juli 2022 (NB.: de federale regering heeft onlangs aangekondigd dat deze maatregel zal worden verlengd tot 1 oktober 2022).
  • De wet voorziet in de invoering van een “eenmalige forfaitaire uitfaseringsvermindering” voor begunstigden van het RVV-statuut wanneer ze hun toegang tot het sociaal tarief verliezen omdat de hierboven vermelde uitbreiding niet wordt verlengd. Dit betekent dat wanneer begunstigden van het RVV-statuut niet langer kunnen genieten van het sociaal tarief, er een overgangsmaatregel wordt voorzien zodat ze niet onmiddellijk en abrupt het markttarief aan hun leverancier hoeven te betalen. Het bedrag en de modaliteiten voor toekenning van deze vermindering moeten nog worden vastgelegd door de regering.
  • Ook voor de levering van warmte is een sociaal tarief voorzien.
  • Wanneer een begunstigde van het sociaal tarief zijn recht op dit tarief verliest, moet zijn leverancier hem een lijst bezorgen van al zijn producten die op dat moment actief zijn en waaruit de afnemer dan een keuze moet maken. Als de afnemer deze keuze niet maakt, moet de leverancier automatisch “het op dat ogenblik goedkoopste equivalent product van het product dat van toepassing was tijdens de periode dat de huishoudelijk afnemer de toepassing van de maximumprijzen genoot”, toepassen.
  • De aanrekening van een forfaitaire vaste vergoeding wordt uitdrukkelijk aanvaard voor energiecontracten met variabele prijs voor een periode van maximaal zes maanden, waarna de vaste vergoeding zal worden aangerekend naar rato van het aantal leveringsdagen. Deze regel treedt in werking op 1 juli 2022.
  • De leverancier moet in zijn algemene voorwaarden de manier vermelden waarop de voorschotten worden berekend, en de klant heeft het recht om zich binnen de 15 dagen te verzetten tegen elke eenzijdige wijziging van zijn voorschotten door de leverancier.
  • Tot slot bepaalt de wet ook de modaliteiten voor toekenning van de “energiecheque” van € 100 voor elke residentiële afnemer van elektriciteit via een vermindering die in rekening wordt gebracht op de factuur.

Hoewel de meeste van deze maatregelen positief zijn en zeker kunnen worden toegejuicht, vrezen we dat sommige ervan in de praktijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor gezinnen, ook al is de vermeende bedoeling van deze wet om de energieconsument beter te beschermen. We werken samen met Infor Gas Elek, de Coördinatie Gas-Elektriciteit-Water Brussel (CGEW), en het RWADE (Réseau Wallon pour l’Accès Durable à l’Energie) aan een gezamenlijke reactie die we binnenkort zullen publiceren en waarin we de redenen voor onze bezorgdheid om deze maatregelen uiteenzetten.