< Terugkeer

Kan het Brusselse gemiddelde waterverbruik dienen als referentie voor iedereen?

Geplaatst op: 06/09/2017 - Bijgewerkt: 05/10/2017

In het jaarverslag voor 2016 van Hydrobru[1] lezen we dat het gemiddelde waterverbruik van de Brusselaars daalt. Het bedraagt nu 35 m³ per persoon per jaar, en ligt daarmee ver onder het Europese gemiddelde van 55m³.

Hoewel dit goed nieuws is voor het milieu, moeten we de cijfers toch met enige omzichtigheid benaderen wanneer het gaat om mensen die in armoede leven. Deze afname, die vermoedelijk toe te schrijven is aan de installatie van zuinigere apparatuur, is niet voor iedereen een realiteit.

Armoede, toegang tot water en apparatuur

Volgens de Koning Boudewijnstichting besteedt 5,25% van de Belgische gezinnen meer dan 3% van zijn beschikbare inkomen aan de waterfactuur[2] (de OESO hanteert een drempel van 3% om het concept van ‘toegang tot water’ te definiëren). Water staat bovenaan de lijst van producten waaraan de armste gezinnen beduidend meer van hun beschikbare middelen besteden dan de rijkste gezinnen.[3]

Het waterverbruik wordt enerzijds bepaald door de grootte van het gezin en diens gewoonten, maar anderzijds evenzeer door de aanwezigheid van waterbesparende voorzieningen, performante apparatuur en de staat van de woning.[4]

Het referentieverbruik als richtingaanwijzer bij een analyse

Het referentieverbruik is een nuttig hulpmiddel voor maatschappelijk werkers. Wanneer ze dit namelijk vergelijken met het werkelijke verbruik van het gezin, krijgen ze een eerste indicatie en kunnen ze gevallen van onder- of overconsumptie sneller detecteren. Toch moeten de resultaten van een dergelijke vergelijking worden aangevuld met een meer doorgedreven analyse tijdens een huisbezoek.

We kunnen er namelijk van uitgaan dat armen meestal in oudere woningen leven die zijn uitgerust met minder zuinige en soms zelfs defecte installaties. Als we deze realiteit in aanmerking nemen, dan is een verbruik van 120 liter per dag per persoon (of 45 m³ per jaar) niet overdreven.

In ieder geval kan een gemiddelde van 35m³ niet als norm worden beschouwd voor alle gezinnen.

In het tariefmodel dat werkt met “schijven”, gaan Hydrobru en de Brusselse regering er overigens nog steeds van uit dat een verbruik van 31 tot 60 m³ als “normaal” wordt beschouwd. Wanneer het verbruik hoger ligt dan 60 m³ per bewoner per jaar, spreekt men van een “comfortverbruik”.

Als u moeilijkheden ondervindt bij het analyseren of begrijpen van het waterverbruik, aarzel dan niet om de rubriek “water” op deze website te raadplegen of bel onze permanentie op het nummer 02/526.03.00.

 

[1] http://www.hydrobru.be/wp-content/uploads/2017/06/Rapport-dactivite–s-2016-HYDROBRU.pdf

[2] Sia partners, Etude exploratoire sur la précarité hydrique en Belgique (rapport in opdracht van de KBS), Brussel, november 2015.

[3] Meer informatie hierover vindt u in SocialEnergie News #1 “Waterarmoede: een storm in een glas water?”

[4] Bron: Verbruikskosten – gids voor de begeleider http://www.environnement.brussels/sites/default/files/user_files/jeu_couts-conso_carnet_fr_0.pdf