< Terugkeer

Ontwikkeling van een innoverende educatieve tool rond GMV als resultaat van een nieuwe samenwerking van het Steunpunt SocialEnergie

Geplaatst op: 04/05/2023 - Bijgewerkt: 08/05/2023

Hoe kunnen we mensen helpen om installaties met ‘hoge energieprestaties’ correct te gebruiken, wanneer ze verhuizen van een oude woning naar een woning met geavanceerde technologieën ? Gezien de problemen op het terrein heeft het Steunpunt SocialEnergie meegewerkt aan de ontwikkeling van een tool om meer inzicht te krijgen in GMV.

GMV staat voor ‘gecontroleerde mechanische ventilatie’, maar laten we eerst de algemene context schetsen waarop GMV aansluit.

Alle recente of recent grondig gerenoveerde woningen zijn uitgerust met nieuwe technologieën om te voldoen aan de criteria op het vlak van hoge energieprestaties.

De bewoners van deze nieuwe hoogtechnologische woningen, vooral wanneer zij een sociale woning huren, weten doorgaans niet goed hoe ze die technologieën optimaal moeten gebruiken. Meestal komt dat doordat zij weinig of geen uitleg hebben gekregen over het nut en het gebruik van deze nieuwe installaties.

Maar hoe moeten zij installaties correct gebruiken als ze soms niet eens afwisten van het bestaan ervan voordat ze zo’n nieuwe woning gingen betrekken, vooral wanneer ze verhuizen van een oude woning – die energie vreet en die soms uitgerust is met systemen uit een ander tijdperk – naar een woning met de laatste technologische snufjes, zonder dat ze zelfs nog maar een gebruiksaanwijzing of briefing hebben gekregen ?

Het is een situatie die verenigingen, waaronder het Steunpunt SocialEnergie, steeds vaker vaststellen op het terrein.

Het probleem is vooral zorgwekkend omdat een onjuist gebruik van dergelijke installaties mogelijk net niet zal leiden tot de verwachte energiebesparing.

Soms stellen mensen tot hun grote verrassing vast dat hun energieverbruik hoger ligt dan in hun vroegere woning die heel wat minder energie-efficiënt was. Tot deze verkeerd gebruikte, nieuwe installaties behoren vaak GMV-installaties met dubbele flux.

In een notendop wordt via zo’n systeem de lucht in een woning constant ververst. Op die manier blijft de lucht gezond in een gebouw dat even hermetisch afgesloten is als een thermosfles, en dit zonder dat de woning afkoelt. Een GMV-installatie is dan ook een essentiële uitrusting, zowel qua warmtecomfort als voor de gezondheid van de bewoners en het gebouw.

De bewoners zitten echter met heel wat vragen over deze GMV-systemen. Vragen waarop zij vaak geen antwoord of gewoonweg een verkeerd antwoord krijgen, omdat hun gesprekspartner soms zelf niet op de hoogte is van het nut of de werking van dergelijke installaties.

Dit zijn de vaakst gestelde vragen :

  • Waarom maakt mijn ventilatiesysteem lawaai ?
  • Waarom voel ik tocht ?

De vzw Modelwijk, de sociale dienst van de OVM Lakense Haard die vele nieuwbouwwoningen met GMV-systeem beheert, stelt uiteraard hetzelfde vast als wij.
De vereniging heeft bijgevolg beslist om actie te ondernemen door middel van een informatiecampagne voor huurders over het nut en de werking van een GMV-systeem.
In dat kader heeft ze het Steunpunt SocialEnergie gevraagd om samen te werken aan de ontwikkeling van een educatieve en visuele tool die duidelijk maakt waarom woningen uitgerust zijn met een GMV-installatie en hoe zo’n systeem werkt.

Wij hebben op onze beurt een beroep gedaan op de ervaring van de OVM ‘Foyer Du Sud’ (met woningen in Sint-Gillis en Vorst), die eveneens geconfronteerd wordt met dit probleem. De sociale dienst van deze OVM wil ook niets liever dan de bewoners correct te informeren.

We hebben de krachten dus gebundeld voor de ontwikkeling van deze tool, waarvoor de expertise werd aangewend van :

  • de vzw Modelwijk, die een sleutelrol vervult in het kader van dit project en die vragen uit het terrein heeft teruggekoppeld, waardoor deze tool perfect kon worden afgestemd op de doelgroep ;
  • de OVM ‘Foyer Du Sud’, die haar sociale en technische expertise heeft aangereikt en die de uitwisseling van praktijken mogelijk heeft gemaakt door haar aanpak te delen ;
  • het Steunpunt SocialEnergie, dat zijn pedagogische en technische expertise heeft aangereikt om het project concreet te maken.

Klik hier om de GMV-tool te raadplegen

Het Steunpunt SocialEnergie is erg geëngageerd rond het thema van de gebouwen met hoge energieprestaties, want kwaliteitsvolle gebouwen vormen een van de pijlers in de strijd tegen energie- en waterarmoede.
We volgen het proefproject rond begeleiding inzake GHEP van Netwerk Wonen dan ook van zeer dichtbij op. Dit project bestaat namelijk uit een gloednieuwe tool om bewoners van gebouwen met hoge energieprestaties te begeleiden.

Klik hier voor meer informatie

Het Steunpunt SocialEnergie kan je begeleiden bij het gebruik van de tool door je ondersteuning te bieden bij de organisatie en/of aanpassing van een collectieve activiteit. Neem gerust contact op met onze permanentie op het nummer 02 526 03 00 of via mail op socialenergie@fdss.be