< Terugkeer

Stop deur-aan-deurverkoop: één jaar later

Geplaatst op: 09/03/2017 - Bijgewerkt: 09/03/2017

Een jaar na de sensibiliseringscampagne rond de problematiek van deur-aan-deurverkoop voor gas- en elektriciteitscontracten, maakt de coalitie bestaande uit Test-Aankoop, RWADE, InforGazElec, FdSS en Samenlevingsopbouw de balans op.  En die valt best positief uit: meer dan 400.000 stickers werden verdeeld, geen enkele klacht werd ontvangen wegens het niet-respecteren van de sticker, een nieuwe gedragscode zit in de pijplijn en er wordt volop gesensibiliseerd.  Ondanks alles blijven sommige huis-aan-huisverkopers bedenkelijke praktijken toepassen.  De organisaties roepen de consument dan ook op hen te contacteren in geval van problemen en nodigen de minister van Consumentenzaken uit op een regelmatige basis controles uit te voeren.

Bedrieglijke huis-aan-huisverkoop

Deur-aan-deurverkoop en het thuis afsluiten van contracten leiden geregeld tot klachten.  De ene ziet zijn vorige contract opgezegd om vervolgens te worden gecontacteerd door een nieuwe leverancier zonder ooit iets te hebben ondertekend; een ander laat zich overhalen door twee verkopers met het argument dat hun product de Beste Koop is bij Test-Aankoop (volledig onterecht trouwens)… .Gezien het feit dat het onmogelijk is om deur-aan-deurverkoop eenvoudigweg te verbieden omwille van de Europese wetgeving, hebben Test-Aankoop, InforGazElec, FdSS en Samenlevingsopbouw alternatieven uitgedokterd ter bescherming van de consument.

Bijna 400.000 stickers werden verdeeld om « NEE » te zeggen !

Vorig jaar lanceerden voornoemde organisaties de stickeractie “Geen verkoop aan de deur”.  Duidelijk zichtbaar, op de brievenbus of naast de deurbel, moet deze sticker bepaalde deur-aan-deurverkopers ontmoedigen.  Negeert een of andere verkoper toch deze boodschap, dan kan dit in geval van een klacht, door de Economische Inspectie worden beschouwd als een agressieve handelspraktijk, met eventuele sancties als gevolg.  Consumenten kunnen klacht indienen bij de FOD Economie via de website https://meldpunt.belgie.be/meldpunt.  Bijna 400.000 stickers werden trouwens verdeeld door de coalitie.  Met succes zo blijkt, want deur-aan-deurverkopers lijken deze te respecteren aangezien de organisatoren tot op heden geen enkele klacht ontvingen van mensen die de sticker reeds hadden aangebracht.

Een nieuwe gedragscode

Ondanks alles blijven nog steeds agressieve huis-aan-huisverkopers actief.  Onlangs bleken sommigen zich zelfs voor te doen als medewerker van de Vlaamse reguleringsinstantie VREG om zo binnen te geraken bij de consument.  Nu eens werd het fabeltje gebruikt dat Luminus zou worden overgekocht door Engie en de consument bijgevolg een nieuw contract diende af te sluiten bij Engie, dan weer zegden sommigen dat Essent samenwerkte met Engie om de klant te misleiden. Omwille van dit soort handelspraktijken, werd met steun van minister Kris Peeters een nieuwe gedragscode op poten gezet die binnenkort in werking zal treden.  Uitstekend nieuws!  Te meer omdat er expliciet zal in worden opgenomen dat de door de organisaties verspreide stickers zullen moeten worden gerespecteerd.  De vrees bestaat echter dat deze gedragscode dode letter blijft indien er geen effectieve controles plaatsvinden.  De organisaties roepen dan ook de minister van Consumentenzaken Kris Peeters op om zijn administratie geregeld controles te laten uitvoeren.

Vergelijken blijft het motto

Om een elektriciteits- of gascontract te vinden dat voldoet aan uw noden, blijft het belangrijk om goed te vergelijken.  Test-Aankoop stelt sinds heel wat jaren een vergelijkingsmodule ter beschikking voor gas- en elektriciteitstarieven (www.testaankoop.be/vergelijkgaselektriciteit).  Elke consument vindt er makkelijk zijn voordeligste leverancier.  Jaarlijks kan dit tot € 190 aan besparingen opleveren.  Ook de InforGazElec, de FdSS en de RWADE doen heel wat inspanningen om samen met de consument te bekijken welk contract het meest geschikt is voor zijn verbruiksgewoonten.

Heel wat consumenten vragen nog steeds stickers bij ons aan. Dit sterkt ons in de overtuiging dat er nog steeds problemen zijn op de markt. Daarom : nood aan extra stickers? Richt u tot :

Brussel:
Infor GazElec : www.inforgazelec.be ; 02/209.21.90

Vlaanderen:
Vereniging Energie Gebruikers; Veg.leuven@gmail.com