< Terugkeer

Luminus heeft zijn aanbod in Brussel teruggeschroefd: wat zijn de gevolgen voor de gezinnen?

Geplaatst op: 12/09/2018 - Bijgewerkt: 27/09/2018

Sinds januari 2018 biedt aardgas- en elektriciteitsleverancier Luminus zijn residentiële klanten in Brussel slechts één contract meer aan. Het gaat om het contract #BeGreenFix. Dit betekent dat nieuwe Brusselse klanten die voor de levering van hun energie een beroep willen doen op Luminus, niet meer zullen kunnen kiezen tussen meerdere tariefformules.

De contracten die in januari 2018 al liepen, zullen blijven verderlopen tot de einddatum van het contract. Op het einde van het contract zijn er drie mogelijkheden:

  • Luminus kan het huidige contract onder dezelfde voorwaarden verlengen.
  • Luminus kan zijn huidige aanbod voorstellen aan de klant wiens contract is afgelopen, op voorwaarde dat die daarvan op de hoogte wordt gebracht, zoals voorzien in het akkoord De consument in de vrije elektriciteits- en gasmarkt
  • Als de klant onbetaalde schulden heeft bij Luminus, dan heeft deze laatste de mogelijkheid om het contract niet te vernieuwen, volgens de End of Contract procedure¹. In dat geval zal het gezin dus op zoek moeten naar een nieuwe leverancier.

Als u een gezin kent dat onbetaalde schulden heeft bij Luminus, dan willen we uw aandacht vestigen op de volgende situatie: het is meer dan waarschijnlijk dat het contract na afloop niet zal worden verlengd. Als het gezin geen andere leverancier vindt of als het nieuwe energiecontract niet ingaat op de effectieve datum waarop het contract met Luminus afloopt, zal het niet beschermd zijn tegen een afsluiting van de energielevering.

Het is dus belangrijk om tijdig in te grijpen, zeker omdat de kosten voor afsluiting van de meter (€192,39 incl. btw) in dit geval voor rekening van de consument kunnen zijn².

We willen hier nog aan toevoegen dat de End of Contract procedure een specifieke procedure is die niet binnen het gebruikelijke kader van de afsluitingen in Brussel valt. Dit kader stelt namelijk dat afsluiting in het geval van lopende contracten enkel mogelijk is in bepaalde periodes en op beslissing van de vrederechter. De “afsluiting omwille van beëindiging van het contract” gebeurt dus zonder enige gerechtelijke controle en kan eveneens in de afsluitingsvrije winterperiode plaatsvinden.

» Meer weten over de verandering van leverancier

Gezien de aanzienlijke beperking van het aanbod van deze leverancier willen we er tot slot op wijzen dat BRUGEL een ontwerpadvies op eigen initiatief heeft uitgebracht betreffende de toestand van de huishoudelijke energiemarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarin spreekt de regulator onder meer zijn bezorgdheid uit over het kleiner wordende aanbod voor Brusselse gezinnen en stelt hij zich vragen bij het steeds beperktere en dus niet-optimale mededingingsmechanisme. BRUGEL wijst eveneens op het risico dat kansarme consumenten op een dergelijke markt geen leverancier meer zullen kunnen vinden als ze chronische betalingsmoeilijkheden hebben.

» Het advies van Brugel lezen

[1] Meer uitleg over deze procedure en de implicaties ervan zal binnenkort in een FAQ op deze site wordt gepubliceerd.
[2] Bron: tabel met de tarieven van Sibelga