< Terugkeer

Onderhandelen over de huurprijs? Te hoge huurprijs? Er is een vzw die je kan helpen!

Geplaatst op: 04/09/2020 - Bijgewerkt: 06/01/2021

In Brussel moet er vaak opnieuw worden onderhandeld over de huurprijs en stellen we ook vaak te hoge huurprijzen vast. Om die problemen aan te pakken, biedt de vzw “Loyers négociés” ondersteuning bij minnelijke onderhandelingen en bij juridische stappen die kunnen worden ondernomen om te hoge huurprijzen naar beneden te halen.

Hieronder kan je lezen hoe de vzw wordt omschreven door haar coördinator, Thibaud de Menten.


Als de kwaliteit van de huisvesting in Brussel daalt, stijgen de huurprijzen!

Sommige eigenaars maken misbruik van de kwetsbare situatie waarin kandidaat-huurders zich bevinden en bepalen de huurprijs op basis van het uiterlijk van de klant of van de omvang van diens portefeuille, eerder dan gewoon op basis van de kenmerken van de woning. Wanneer zulke kandidaat-huurders meermaals het slachtoffer worden van dergelijke discriminatie op basis van hun afkomst of financiële middelen, hebben ze geen keuze en moeten ze die ongerechtvaardigde voorwaarden wel accepteren als ze niet op straat willen belanden.

Om dit probleem aan te pakken, biedt de vzw “Loyers Négociés” aan om namens de betrokken huurders te bemiddelen bij privé-verhuurders, en wanneer er geen minnelijke overeenkomst kan worden bereikt, helpt ze hen om via het vredegerecht een verlaging van de huurprijs te bekomen. Wat meer uitleg. 

Als een huurprijs aanzienlijk hoger ligt dan de indicaties die worden gegeven in het rooster op https://huurprijzen.brussels/, terwijl de kwaliteit van de woning verschillende gebreken vertoont, dan kan die prijs door de vrederechter naar beneden worden bijgesteld. Dit zal zeker gebeuren als de gebreken voortvloeien uit een inbreuk op de Brusselse normen inzake uitrusting, veiligheid en bewoonbaarheid, maar soms ook wanneer de woning niet beantwoordt aan de huidige normen op het vlak van comfort: te klein bewoonbaar oppervlak, afwezigheid van een eigen badkamer, afwezigheid van een verwarmingssysteem of systeem voor de productie van sanitair warm water, afwezigheid van een eigen elektriciteits- of watermeter, …

Waarschuwing: Behalve in gevallen van onbewoonbaarheid is het recht om een vermindering van een te hoge huurprijs te bekomen op dit moment niet duidelijk uitgewerkt in de Brusselse Huisvestingscode. Ook wordt het niet op dezelfde manier toegepast door de ongeveer twintig vrederechters die moeten rechtspreken over de geschillen in Brussel. Gezien de onduidelijkheid in de wetgeving, volgt elke rechter zijn eigen interpretatie en zijn eigen gevoel. Toch kan een huurder in sommige gevallen heel wat voordeel halen uit een gedurfd maar daarom niet minder solide pleidooi van een team van doorgewinterde advocaten.

Om te controleren of de huurprijs is afgestemd op de kenmerken van de woning, kunnen huurders en maatschappelijk werkers dankzij Loyers Négociés gebruik maken van de vragenlijst “Is mijn huur redelijk?” Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze vragenlijst enkel bestemd is voor de particuliere verhuurmarkt. Voor sociale woningen worden de huurprijzen namelijk gebaseerd op het inkomen van de huurders, terwijl de woningen die door de SVK’s worden verhuurd, geconventioneerd zijn. Het heeft dus a priori geen zin om het bedrag van dergelijke huurprijzen te betwisten.

Als uit de ingevulde vragenlijst blijkt dat de huur aanzienlijk hoger ligt dan de indicaties in het Brusselse rooster en dat terwijl de kwaliteit van de woning gebreken vertoont, dan kunnen de betrokken huurders een beroep doen op Loyers Négociés die dan zal voorstellen om:

  • De woning te bezoeken en de huursituatie te analyseren in het licht van de wettelijke bepalingen: contract, huurwaarborg, EPB, huurprijs, bewoonbaarheid, indexering, betalingsachterstand, verlaging van de onroerende voorheffing…
  • Een ontmoeting tussen de huurder en de eigenaar te organiseren om te proberen de twee partijen met elkaar te verzoenen (uitvoering van werkzaamheden, verlaging van de huurprijs, enz.) en ervoor te zorgen dat de huurder kan genieten van een huurtoelage.
  • Te weigeren het deel van de huurprijs dat te hoog ligt te betalen wanneer er geen minnelijk akkoord kan worden bereikt en de betrokkene te helpen bij de procedure voor het vredegerecht, waarbij wel altijd zal worden getracht de partijen te verzoenen. Het dossier dat door Loyers Négociés wordt opgesteld, zal dan worden overgemaakt aan een advocaat die is gespecialiseerd in pleidooien waarin te hoge huurprijzen worden aangeklaagd.

Loyers négociés vzw: info@loyersnegocies.be 0496/ 30 13 99